Het toezicht op werken met ZZP’ers is per 1 juli verscherpt. De Belastingdienst gaat nu niet alleen handhaven bij de ernstigste kwaadwillenden, maar bij álle kwaadwillenden. Dit ondanks het feit dat de handhaving van de Wet DBA door de Belastingdienst opgeschort blijft tot in ieder geval 1 januari 2020. De Belastingdienst werkt vanaf 1 juli volgens een toezichtsplan dat invulling geeft aan het toezicht op arbeidsrelaties.

Beperk de risico’s voor de opdrachtgever en maak gebruik van een modelovereenkomst van de Belastingdienst. De Belastingdienst dient dan te bewijzen dat:

1.      er niet gewerkt is volgens de modelovereenkomst; én

2.      er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking; én

3.      de opdrachtgever kwaadwillend is.

De Belastingdienst gaat minimaal 100 opdrachtgevers in diverse branches en sectoren bezoeken. Toezicht vindt plaats waar de grootste risico’s zijn van schijnzelfstandigheid. De focus ligt bij de opdrachtgevers die in dit kader nog niet in beeld zijn geweest bij de Belastingdienst, of die niet werken met een goedgekeurde (model)overeenkomst.

De planning is om deze bedrijfsbezoeken eind 2018 afgerond te hebben. Als de Belastingdienst vermoedt dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en kwaadwillendheid, stelt hij nader onderzoek in. Afhankelijk van de bevindingen wordt het toezichtsplan tussentijds aangepast, zodat er andere of andersoortige opdrachtgevers worden geselecteerd.

Hauwert 95 • 1691 EC Hauwert - Barbara Strozzilaan 201 • 1083 HN Amsterdam
Tel: +31 (0)229 - 820 020 • Mobiel: +31 (0)6 - 538 62 678 • Fax : +31 (0)229 - 820 021

E-mail: secretariaat nes account
Route naar nes account
Privacy verklaring: klik hier

logo-footer

        

© 2024 - alle getoonde werken zijn auteursrechtelijk beschermd - Design & Bouw door de ReclameSjef. Hosting: De Smeth en Kok